maanantai 10. tammikuuta 2011

My guide to Dublin

Klikkaa karttaa isommaksi














Ajattelin koota hieman vinkkejä Dubliniin matkailijoille ja erityisesti niille jotka tänne tulevat pidemmäksi aikaa. Onhan täällä tullut vietettyä sen verran aikaa, että on tullut huomattua kaikenlaista tästä vihreän maan pääkaupungista. Siispä tässä teille tulevaisuuden irkkumatkailijat:

Asuminen

Olit sitten tulossa lomamatkalle tai pidemmäksi aikaa, asumisen suhteen on yksi neuvo ylitse muiden: ÄLÄ yövy Liffeyn pohjoispuolella. Pohjoispuolella rikollisuus on huipussaan ja muutenkin kaikki on vaan yksinkertaisesti rempallaan. En myöskään suosittele alueita, jotka sijaitsevat lähellä Guinnesin tehdasta. Huomaat varmasti itsekkin miksi, kun näillä alueilla kävelet. Suosittelen myös muuttamaan kävelyetäisyydelle kaikesta oleellisesta. Bussit kulkee ihan miten sattuu ja viimeinen bussi lähtee klo 23.00, joten jos et halua taksimatkailla (mikä on hitusen halvempaa kun Suomessa) aina pubista kotiin niin muuta keskustaan. Vuokrat on aikalailla Helsingin luokkaa, mutta suosittelen panostamaan asumiseen. Vuokranmaksusta sen verran, että kannattaa henkisesti varautua mahdolliseen käteisellä maksamiseen.

Asuntoa etsiessä kannattaa ottaa huomioon seuraavat seikat: haiseeko kämppä jo valmiiksi homeelta, minkälainen lämmitys asunnossa on ja meneekö sähköjohdot ulkoseinässä. Hometta on joka paikka täynnä ja sisäilma on ihan törkeän kosteaa, jos et halua olla todella kipeä koko matkaa niin tarkista ettet muuta asuntoon jonka seinät vihertää. Jotkut asunnot edelleen lämmitetään hiilellä, tulet huomaamaan sen talvisaikaan ulkoilman yleisestä hajusta. Jos et itse halua haista koko aikaa metsienmiehelle niin valitse asunto, jossa käytetään lämmitystä joka on keksitty teollistumisen jälkeen. Varaudu silti villasukilla, sillä sisällä on AINA kylmä. Vaikka lämmitys puhkuisi lämmintä ilmaa kellon ympäri, ikkunat päästävät siitä suurimmanosan pihalle.

Vesi lämmitetään täällä usein henkilökohtaisilla boilereilla. Veden lämmitys tapahtuu yöaikaan ja on suhteellisen kallista. Lämminvesi ei aina riitä iltaan asti, joten aamulla suihkussa käyminen on suositeltavaa. Irlannissa on käytössä kaksi eri hanaa: kylmälle ja kuumalle omansa. Meidän tapauksessa aamulla molemmista tulee kuumaa, illalla kylmää. Veden paine ei myöskään ole stabiili. Talvella pakkasten sattuessa vesiputket saattavat jäätyä umpeen (jos ne kulkevat ulkoseinässä). Vesi varannot myös hupenevat pakkasten sattuessa jolloin veden saantia rajoitetaan ihan kaupungin taholta. Talvella peseytyminen on siis uhattuna joten jos et halua haista samalle kun kadunmiehet, ota mukaan Savetteja.

Jos haluat nukkua viikonloppuisin, varsinkin sunnuntaisin pitkään, ÄLÄ muuta kirkon viereen. Kirkonkellojen pauhaus alkaa joka sunnuntai 9.30 ja kestää puolituntia. Joulun aikaan kellot pauhaavat useampana päivänä. Dublinissa on kirkkoja melkein enemmän kuin ruokakauppoja, joten tämä voi olla vaikeaa.

Ravinnon hankkiminen

Dublin pursuaa hyviä ravintoloita. Temple Bar on alue josta löytyy kaikkea italialaisesta kebabbiin. Annoskoot ovat jättimäisiä ja ruoka on hyvää joten ravintolaan kannattaa mennä todella nälkäisenä. Ravintolaruoka on halvempaa kun Suomessa ja monessa paikassa on early bird tarjouksia, jolloin saattaa kolmekin ruokalajia saada kahdella kympillä. Kortti käy maksuvälineenä harvassa paikassa.

Jos et joka ilta halua syödä ulkona niin ruokakauppojakin löytyy: Tesco, Spar, Lidl ja Dunnes suurimpina. Näistä Dunnes on ainoa jossa käy kortti maksuvälineenä, joten varaudu siis käteisellä. Ruoka on hieman halvempaa kun Suomessa myös ruokakaupoissa. Kauppojen valikoima vaihtelee suuresti. Tescosta et välttämättä löydä suodatinpusseja ja alkoholivalikoimissa saattaa olla pelkkää viiniä ja Dunnesilla ei ole liivatelehtiä ihan näin esimerkkinä.

Näitä et löydä ruokakaupoista:
  • kanasuikaleet (kana pihvejä löytyy)
  • rasvaton maito
  • ruokakerma
  • glögi ja piparit
  • vaniljasokeri
  • salmiakki
  • ruisleipä

Ihmiset

Jos haluat maastoutua paikallisväestöön hanki ADIDAKSEN KOKOPUKU. Joko tuulipukuna tai college asuna. Naisista osa suosii VELUURI KOKOASUA, mieluusti shokkiväreissä. Lenkkarit on hyvin yleinen jalkine, toimii myös pubissa. Ihmisillä tuntuu olevan jokin erityinen ominaisuus sietää kylmää. Varvastossut ja shortsit ovat normaali varustus vielä lokakuussa ja jos lämpötila nousee yli 10 asteen, ihmiset kulkevat ilman takkia ja jopa t-paitasillaan. Älä silti itse yritä samaa vaikka kylmästä Suomesta oletkin. Niin ja paikalliset jostain kumman syystä tykkää pitsiverhoista. Älä järkyty.

Punatukkaisia ihmisiä on vähemmän kun voisi kuvitella. Tämä voinee johtua myös suuresta määrästä itä-eurooppalaisia "uus-irlantilaisia" jotka muuttivat Irlantiin työn perässä, sillon kun työtä vielä oli. Katukuvassa on myös paljon nuoria naisia lasten kanssa. Irlannin väestö onkin NUORINTA EUROOPASSA. Niin ja by the way. Irlannissa ei kannata pamahtaa vahingossa paksuksi. Abortti on laiton, kuten kaikissa kunnon katolisissa maissa.

Irlantilainen kantaväestö on todella ystävällistä ja avuliasta porukkaa. Kun seisot kartta kädessä tien kulmassa, tulee pian joku kysymään tarvitsetko apua. Kauppojen kassalla, sen sijaan, palvelu on useasti töykeää, etkä välttämättä saa kuulla edes ostostesi loppusummaa. Mutta hei, kaikki me jotka olemme olleet kassaneitejä (tai kassapoikia) tiedämme ettei kyseinen työ ole herkkua, joten annettakoon se anteeksi. Edes vähän.

Irlannissa kaikki on yleisesti ottaen "Wonderfull", "Off cource" ja "Absolutely". Älä silti oleta että lupaukset aina toteutuisivat. Ihmiset ovat myös usein myöhässä. Vuokraemännät, opettajat.. kaikki ovat myöhässä. Joten jos opettaja on puolituntia myöhässä, ei silti kannata lähteä kotiin (niinkuin me suomalaiset tehtäisiin). 

Irlannin työttömyys on huipussaan ja ihmisillä menee huonosti. Lähes jokaikisen pankkiautomaatin alla ja useassa kadunkulmassa istuu ihminen vaihtorahojen toivossa. Ihmisiä näkee tekemässä mitä kummallisimpia töitä. Toiset jakavat lehtiä ruuhkassa, toiset seisovat mainoskylttien kanssa ja kolmansilla on ulkoilmakukkakauppa. Ihmiset käyttävät myös hyvin runsaasti päihteitä mikä näkyy katukuvassa erityisesti huonommilla alueilla, mutta myös keskusta-alueella. Irlannissa painiskellaan myös vakavan huumeongelman kanssa, joka sekin on havaittavissa katukuvassa.

Ihmiset tekevät vaikka minkälaista hyväntekeväisyyttä maan taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Rahaa kerätään kolmannen maailman lapsille, eläimille, vanhuksille, tsernobylin uhreille.. you name it! 

Ilmasto

KOSTEA. Varsinkin aluksi ilmankosteus vaatii totuttelua. Kosteus prosentit hipoo 100 lähes päivittäin. Tämä ei silti tarkoita että Irlannissa sataisi koko ajan ja saatatkin yllättyä sitä kuinka vähän matkasi aikana sataa. Sateenvarjo on silti hyödyllinen sillä sade saattaa yhtäkkiä, jopa auringon paistaessa. Sade ei yleensä kestä kauaa, mutta sade kuurot saattavat olla rankkoja. Irlanti on vihreä maa ja ruoho on vihreää talvellakin. Leudot talvet ja viileät kesät aiheuttavat sen ettei vuodenaikoja ole siinä määrin kuin Suomessa. Lunta ei pitäisi sataa, mutta viimeisenä parina talvena lunta on kuitenkin satanut. Lumisateen yllättäessä koko maa menee sekaisin, varsinkin liikenne.

Mitä tehdä Dublinissa?

Irlannin kansallismuseo, Guinnesin tehdas, Maahismuseo, Trinity College, Jameson tehdas, St. Stephens Green, Dublinin linna, St. Patricin kirkko, Christchurch... turisti nähtävyyksiä riittää. Kun olet käynyt näissä kaikissa on hyvä käydä pubissa. Ja niitähän löytyy joka kulmalta. Parhaat pubit löytyy Temple Barin alueelta esimerkiksi Porterhouse ja Auld Dubliner ovat oivia illan paikkoja vaikkapa Irish Coffeen nautiskeluun. Kannattaa myös vierailla ei-niin-perinteisessä pubissa joka nimensä mukaan, The Church, on kirkko. Jos sattuu olemaan lämmin, suosittelen piknikkiä Phoenix Parkissa ja tietysti samaisessa puistossa eläinpuistossa sijaitsevaa eläintarhaa, siellä on todella suloisia pingviinejä.

Kun Dublin on nähty voit hypätä junaan Connolly stationilla ja suunnata esimerkiksi Howthiin. Sieltä löydät hylkeitä, hurjia kallioita ja kalaravintoloita. Jos taas outlet shoppailu on lähellä sydäntä, Heustonin asemalta pääsee 10€ hintaan Kildare Shopping Villageen. Kannattaa myös katsastaa lukuisat järjestetyt päiväretket jos päivä bussissa turistien kanssa ei pelota.

Hyödyllisiä vinkkejä
  • Jos haluat päästä kadun yli, muista painaa pylväässä olevaa nappulaa (valot ei vaihdu muuten) tai "do as the locals do" = kävele punaisia päin. Myös poliisit kävelevät punaisia päin. Mutta muista että autot tulevat eri suunnasta kun Suomessa. Jos et, niin vilkaise jalkoihisi, sillä sinne on maalattu teksti kumpaan suuntaa tulee katsoa.
  • Ikeaan pääsee bussilla numero 140, kyytiin pääsee mm. O'Connell's streetiltä.
  • Osta bussikortti jos joudutkäyttämään bussia. Bussissa ei ole yhtä tiettyä bussilippua tietyllä hinnalla vaan matkustamisesta on tehty matemaattisesti jopa haastavaa. Lisäksi sinun tulee tietää mille zonelle olet menossa ja millä olet bussiin nousu hetkellä. Siitä on laskettava paljonko lippu maksaa ja jos sinulla ei ole tasarahaa joudut pyytämään kuskilta kuitin jonka avulla lunastat vaihtorahat bussitoimistosta jonka sijaintia en tiedä. Kätevää eikö?
  • Paikka josta bussilippuja saa sijaitsee O'Connels streetillä
  • Älä osta paistinpannuja tai kattiloita Dunnesilta, ne on paskoja.
  • Irlantilaiset tykkää tuplapeitoista, ei siis kannata ottaa omia lakanoita mukaan. Monissa asunnoissa on peitot ja tyynyt vuokraemännän puolesta (ei tietysti kaikissa ja tietysti voit ostaa itsellesi peiton).
  • Jervis ostoskeskuksen Tescon nyrpeännäköinen silmälasipäinen harmaahiuksinen myyjä ei hyväksy ajokorttia henkilöllisyystodistukseksi, nimi oli ehkä Peter?
  • Jos asunnossasi ei ole telkkaria voit katsella irlantilaisia telvisio ohjelmia osoitteessa: http://www.rte.ie/player/#
  • Republic of Telly on hyvä ohjelma jos tykkäät huumorista
  • Primark on Irlannissa Penneys
  • Hyviä irlantilaisia radioasemia ovat Spin103.8 ja Fm104 
  • Butlersin suklaa on hyvää
  • O2 areenalla on usein hyviä bändejä. Liput keikoille löydät tickermaster.ie:stä
  • Argosilta saa hyvän kahvinkeittimen 10€ hintaan
  • Kysymykseen "How are you?" tulisi vastata "Not too bad" :D

Terms and conditions apply, always better value ja sitä rataa :D Jos jokin jäi askarruttamaan do not hesitate to ask! 

2 kommenttia:

  1. hmm,jostain pöllähti blogisi eteeni ja itse Irlannissa asuvana luin muutamia postauksia. Ja pakko kommentoida muutamaan epäkohtaan...olen asunut täällä jo useamman vuoden ja useammassa kämpässä sekä tunnen paljon ihmisiä täällä enkä ole koskaan kertaakaan kuullut että vuokra maksettaisiin käteisellä!:) täällä ollaan jopa tehokkaampia ja järkevämpiä kuin Suomessa ja kaikki käyttää suoraveloitusta joka tehdään suoraan vuokrasopimuksen yhteydessä. Samoin tuo kylmyys asunnoissa, täällä on paljon erilaisia lämmitystapoja, oma asuntomme tällä hetkellä pysyy lämpimänä erittäin hyvin, samoin kuuma vesi tulee suoraan suihkusta ihan mihin aikaan päivästä tahansa. Ja en tunne kyllä ketään jonka kotia hiilellä lämmitettäisiin..
    Kortti käy maksuvälineenä melkeinpä missä tahansa paitsi pikku markkinoilla. En voi uskoa että et ole Tescossa tai itseasiassa missään ravintolassa tai kaupassa pystynyt maksamaan kortilla..Tosiaan kaikkien näiden vuosien aikana ei ole itsellä tullut tuo ongelma eteen kertaakaan. Ainut hauska juttu noissa korteissa että ne ei ole täällä kuulleetkaan siitä että voisi olla pankki ja luotto samassa läpyskässä, sitä myyjät jäävät ihmettelemään useasti :)

    ja olen hiukka eri mieltä muutamasta vinkistäsikin..tuo pohjoispuoli on ihan ghetto - kommentti nyt ei ihan täysin pidä paikkaansa, vähän jos lähtee kauemmas keskustasta niin kyllä löytyy kallista ja hienoa aluetta pohjoisestakin (castleknock,malahide...)ja huonoja alueita etelästä (Tallaght, Crumlin..), mutta joo totta että etelän puolelta löytyy ne ehkä poshimmat anyway...
    Toinen kommentti joka särähti korvaan oli tuo "parhaat pubit löytyy temple bar-alueelta". Temple bar on turistialuetta josta hyvin harvoin löydät oikeaa irkkumeininkiä, sillä dublinilaiset kiertävät alueen kaukaa jos siihen on mahdollisuus. Minun vinkkini siis jos haluat törmätä irlantilaisiin et vain turisteihin, nokka kohti muita alueita, ja pubeista ei ole pulaa :)
    Ja bussikortteja saa melkeinpä kaikista Spar kaupoista ja centroista jotka on merkitty dublin bus kyltillä (ei pelkästään O'connell Streetiltä).

    Usein myös tullut huomattua kun olen tavannut muita suomalaisia jotka täällä asuvat, he pysyttelevät aina yhdessä, muiden suomalaisten kanssa puhuen toisilleen tietysti suomea.
    Eikös se ole sitten ihan sama missä maassa on?
    Olen tavannut monia jotka monien vuosien täällä asumisen jälkeen vieläkin puhuvat englantia vain "välttävästi". Jotenkin se tuntuu haaskaukselta, mutta ehkä se on vain minun mielipiteeni.
    Lähtekää rohkeasti yksin matkaan, tässä maassa tutustuu ihmisiin niin helposti!ja ei tarvi pelätä sitä englannin puhumista, se alkaakin sujumaan yhtäkkiä aivan mainiosti kun vaan käyttää englannin kieltä jatkuvasti.

    Onhan täällä moni asia ihan hassusti, mutta verrattuna Suomeen täällä hehkuu elämisen ilo, ihmisten ystävällisyys ja sydämellinen tunnelma. Joo kyllähän Suomessa toimii monet arkiset asiat paremmin ja sutjakkaammin, mutta loppujen lopuksi, jos ne asiat saa jotenkin hoidettua niin nuo aikaisemmin mainitut asiat ovat mielestäni niitä tärkeämpiä! :)

    VastaaPoista
  2. tämä kirjoitushan pohjaitui kokemuksiimme irlannissa ja ilmeisesti sinun kokemuksesi on erilainen. tämä on kaiketi inhimillistä.

    ja kaikkeahan ei tietysti tarvitse ottaa ihan tosisaan ;)

    VastaaPoista